The Drifter

Jannick de Jong

The Drifter
september 26, 2015 Support

Waar zijn we zonder onze helden? Helemaal nergens!!

Daarom gaan wij eens in de zoveel tijd een dag op stap met een van ónze helden, genaamd “AmbassaDudes”.

Deze keer hadden we het genoegen om met de kersverse Wereldkampioen grasbaanracen Jannick de Jong een dag op de racebaan in Roden door te brengen.

Naam:                          Jannick de Jong

Geboren:                    07-06-1987 te Smallingerland (Fryslan)

Woonachtig:               Gorredijk (Fryslan)

SFD: Jannick, je zit natuurlijk de hele dag op zo’n motor of niet?

JDJ: Was dat maar waar! Het is een hele kostbare sport en aangezien ik niet de middelen heb om elke dag te trainen op de motorfiets train ik ongeveer 4 keer per week plus natuurlijk voorafgaand aan alle wedstrijden. Gedurende de wintermaanden doe ik veel fysieke training maar tijdens het seizoen ben ik eigenlijk geheel gefocust op de preparatie van mezelf en de motoren. En aangezien ik gewoon full-time werk is dat een achterlijk druk schema

SFD: Nu ben je wereldkampioen geworden in een sport die veel meer aandacht verdient, hoe denk je dat grasbaanracen hoger op de sportagenda kan komen?!?  

JDJ: Waarschijnlijk door nog een paar keer Wereldkampioen worden… De nationale media heeft er helaas vrij weinig aandacht aan besteedt. Hier in het noorden is het wel uitgebreid aan bod gekomen en daar ben ik stiekem wel hartstikke trots op!

SFD: Zou je het huidige grasbaanracen dus kunnen omschrijven als een “cult sport”?

JDJ: Dat hangt af van je opvatting van een cultsport maar zijn zeker mensen wiens leven geheel in het teken van deze baansport staat., die helemaal idolaat ervan zijn en alle evenementen aflopen.

SFD: Goed, toch is het hier in Nederland dus enigszins tweede viool spelen met deze sport maar waar in de wereld is het t méést populair?

JDJ: Engeland, Duitsland, Het noorden van Nederland en het zuiden van Frankrijk zijn plekken waar de sport vrij veel aandacht geniet.
Maar als je kijkt naar speedway (de grote broer van het grasbaanracen) dan is dat wel echt een volwassen mondiale sport.Er worden speedway competities gereden in Engeland, Polen, Denemarken, Tsjechië en in Zweden. De Zweedse “Elitseriën” (op ijs) is in Nederland zelfs op Eurosport te volgen, ik mag voor Eurosport de beelden van commentaar voorzien vanuit het Olympisch stadion te Amsterdam, dat is wel erg mooi werk! IJsspeedway spreekt enorm tot de verbeelding en heeft in Nederland een Olympische status gehad. Hierdoor krijgt het toch nog altijd flink wat aandacht.

SFD: Heb je ambities om ooit een overstap te maken naar een andere tak van motorsport?

JDJ: Het lijkt me nog wel eens gaaf om IJsspeedway te doen en om een keer in een Wall of Death te rijden. Maar nee, een volledige overstap zie ik op dit moment niet gebeuren, daarvoor is de liefde voor deze sport te groot!

SFD: Hey en dan in maatpak op zo’n motor, is dat een onveilig gevoel?

JDJ: Zo dan, ja dat was wel even zweten inderdaad! Het geeft een heel kwetsbaar gevoel om zonder bescherming op deze motor te stappen.

Als je nagaat dat de acceleratie van mijn motor gelijk is aan die van Max Verstappen in z’n F1 auto dan snap je vast dat ik me flink buiten mijn comfortzone begaf.

Normaal gesproken rij ik volledig ingepakt en uiteraard altijd met helm.

Voor de looks tijdens deze shoot had ik het er graag voor over, ik vind de foto’s echt heel bruut geworden, waarvoor dank!

SFD: Ken je steve McQueen?

JDJ: Wie kent Steve McQueen niet…? Waanzinnig stijlvolle held, was een prima “AmbassDude” geweest ook trouwens!!

SFD: Wat vind je er van dat er een pak naar je is vernoemd?

JDJ: En wat voor pak! Een petrol groene Mohair-wol genaamd “The Drifter”. Ja dat is natuurlijk wel erg cool! Ik heb er als jongetje nooit van gedroomd maar dit zijn wel leuke dingen! hahaha

SFD: 
Wanneer droeg je voor het laatst een pak, en dus geen motorpak? 

JDJ: Dat was het KNMV Gala, afgelopen Januari.

SFD: Is uitstraling belangrijk in jouw sport? 

JDJ: Uitstraling is altijd belangrijk. Ik vind het zelf belangrijk om rust uit te stralen en te laten zien hoeveel plezier ik beleef aan de sport. Uiteindelijk is dat hetgene waar het echt om draait; plezier. Want er zijn altijd meer verliezers dan winnaars, in welke sport dan ook. Plezier houdt alles op de been!

SFD: Tot slot, gaat het altijd alleen om de snelste of heb je ook een juryprijs voor de meest esthetische drifter?

JDJ: Het enige dat telt is als eerste over die streep komen, de rest is en blijft bijzaak!

Jannick hartstikke bedankt dat jij al een paar jaar rond rijdt met ons logo op je knie en dat we door jou de mogelijkheid hebben gehad om zo dichtbij die krankzinnig brute sport van je te komen. Je bent voor ons een inspiratiebron en we hopen dat je nog jaren op deze manier door mag blijven gaan, wij blijven je in ieder geval volgen!