Geschiedenis

DE GESCHIEDENIS

Geschiedenis AtelierDe genen van Suits For Dudes zijn doordrenkt met Oudhollandsche textiel industrie. Onder de rook van deze industrie in Enschede heeft mijn grootvader in 1956 “Confectie Blokhuis” gestart. Hij richtte zich vooral op dames en heren mode die allemaal in zijn confectie gemaakt werd. Erg mooi om de oude notitie boekjes van opa door te kijken en daarin de maten te zien die hij hoogstpersoonlijk opnam en waar hij dan mee aan de slag ging om uiteindelijk perfect maatwerk te leveren.

Toen mijn vader Henk, een jaar of 18 was, kwam hij ook “in de zaak” terecht. Hij heeft een hele mooie kans gezien in het maken van bedrijfskleding. Van kokskleding tot ziekenhuiskleding en van rally-overalls tot bakkersbroeken. Het vakwerk werd met enorm veel bezieling gedaan. Dat was een tijd dat internationale outsourcing nog een woord zonder veel betekenis was.

In de jaren 90 stak de Aziatische productiemarkt de kop op, Confectie Blokhuis verloor veel klanten aan deze lage lonen landen. Toch bleven er ook een goed aantal klanten trouw aan de lokale productie van Blokhuis B.V. Gelukkig maar want ik was vaak te vinden in de “snijzaal”. Hutten bouwen tussen de naaimachines en stapels stoffen, een waanzinnige tijd voor mij als jong ventje! Ik zat vaak naast mijn oma te tekenen terwijl zij de knopen en knoopsgaten in panden aan het zetten was.

Mijn nieuwsgierigheid heeft er voor gezorgd dat ik nauw betrokken was bij de gang van zaken in de confectie en mocht mijn vader vaak en graag helpen met alles wat hij deed.

Toen ik in 2002 ging studeren in Groningen kon ik af en toe wat bestellingen voor bijzondere jasjes en later ook pakken doorspelen aan mijn vader. Dat was mijn eerste handeltje die mij de mogelijkheid bood om een beetje zelfstandig te (proberen) te zijn. Tot het allemaal serieuzer werd en ik met mijn vader modellen had ontworpen voor de Basic Party Suits.

In 2011 is Suits For Dudes als eenmanszaak ingeschreven en ben ik zelf de productie gaan bestieren, ik was toen mijn studie Sportmanagement aan het afmaken en kon zo een beetje bijverdienen. Ik kwam altijd vanuit Amsterdam naar Enschede om daar stof te snijden en mijn vader hielp dan bij het logistieke deel en keek over mijn schouder mee als mentor in het vakmanschap.

Niels Blokhuis, Suits for Dudes